Authentieke restaurants

Piemonte staat bekend als dé eetregio van Italië. Het is een bron van inspiratie voor chefs van over de hele wereld, die hier komen om te proeven en ideeën op te doen. Toch is de restaurantcultuur in Piemonte verrassend eenvoudig. De culinaire stijl is geworteld in traditionele, robuuste gerechten – maaltijden die bedoeld zijn om een hele dag op te kunnen werken.

Veel van de authentieke restaurants die deze keuken vertegenwoordigen, bestaan nog steeds. Italianen eten namelijk graag warm en buiten de deur, zelfs tijdens de lunch. Dit geldt niet alleen voor kantoorpersoneel, maar ook voor mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten. Speciaal voor boeren, aannemers en ander ‘werkvolk’ zijn er de ‘menu lavoro’-restaurants. Hier krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en soms zelfs een nagerecht, voor prijzen die voor ons bijna ongelooflijk laag zijn – vaak rond de €10.

Het mooiste is: sommige van deze restaurants zijn inmiddels bezienswaardigheden op zich. Als toerist kun je er ook aanschuiven en genieten van een authentieke beleving. Hieronder vind je een lijst van unieke Piemontese restaurants. 

Alba, Osteria dei Sognatori, via Macrino 8

Klassiek piemontees restaurantje met handgeschreven kaart. In het toeristische seizoen kun je absoluut niet terecht zonder reservering. Vermoedelijk houdt de eigenaar altijd tafels over voor de lokalo's, want die zitten er altijd. Als toerist wordt je hier weliswaar gewaardeerd, maar ze doen het niet voor jou. Behalve een dagelijks wisselend keuzemenu is er een behoorlijke wijnkaart, maar neem maar gewoon de huiswijn, die is prima. Prijzen zijn laag, nogmaals, dit soort restaurants zijn er voor de lokalo's, jij bent er slechts een passant.

Als je wél een vermogen uit wilt geven, dan is er op 200 meter lopen 3-sterren-restaurant 'Piazza Duomo' met één van de bekendste italiaanse chefs. Reken op minimaal 500 euro pp.


Belvedere Langhe (bij Dogliani), Trattoria Del Peso, langs de provinciale weg.

Dit restaurant is dusdanig authentiek dat je er gerust een italiaanse film op kunt nemen die in de jaren 60 speelt. Zelfs voor de bediening en de gasten hoef je geen figuranten in te huren, alles past. Dit restaurant heeft helemáál geen kaart, je kunt kiezen uit één menu 'fisso'. Iedereen krijgt hetzelfde. Je krijgt een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, en soms nog meer, voor onder de 15 euro. Je bent hier slechts te gast, dat is het. We vertellen er maar niet teveel over, dan is alles er verassend.


Calosso, Antica Osteria, aan de doorgaande weg van Costigliole naar Santo Stefano

Volkomen onbeduidend restaurant met een menu lavoro voor slechts 10,- (prijspeil 2024). Het grappige aan dit restaurant is het onmogelijk authentieke eetzaaltje waar ook al een jaar of 40 niks veranderd is. Opa staat achter de pizzaoven, oma doet de cucina, en dochter bestiert het hele geheel, professioneel, maar met lichte tegenzin. Er is geen kaart, bij het opnemen (maak eerst keuze uit cucina of pizza) ratelt de eigenaresse de gerechten op, met een beetje geluk zeg je op het juiste moment 'si'. Als oma een goeie dag heeft dan eet je er uitstekend. 


Olmo Gentile, Cafe Ristorante Della Posta, adres niet nodig, rij het plaatsje maar in.

Olmo Gentile heeft officieel 100 inwoners, maar het zouden het er ondertussen best wat minder kunnen zijn. Toch heeft het plaatsje een uniek restaurant, waar italianen van heinde en verre naartoe komen om verjaardagen te vieren, of gewoon voor het lekker. Het is ondertussen ook bij toeristen bekend uit allerlei boekjes en websites zoals deze, dus reserveren is zeker noodzakelijk. Kijk ook vooral op hun briljante website.


Costiglole, ristorante La Maddelena, Via Roma 45

Italianen gaan naar een restaurant om te eten. De aankleding doet er vaak niet zo toe. Ze zitten rustig op een plastic stoel in een helverlichte ruimte, mits het eten goed is. En niet te duur. La Maddelena is zo'n restaurant. Het restaurant is bepaald lelijk. Om dat te verhullen zouden wij schemerlicht adviseren, maar Italianen zien graag wat ze eten, dus de ongezellige ruimte is ook nog eens fel verlicht. Heel authentiek dus. Hier ook weer de klassieke verdeling. Dochter in de bediening (onberispelijk, maar lacht niet hard), pa achter de pizza-oven, ma in de keuken. En ma is zo'n 82 (prijspeil 2024). Het eten is simpel maar goed. Geweldige biefstukken voor veel te weinig. Het publiek is lokaal, komt er echt eten en zal je licht argwanend aankijken.