Wijn

Piemonte is de belangrijkste wijnstreek van Italie. Niet alleen qua productievolume, maar ook wat betreft de kwaliteit. Er zijn grote bekende wijnhuizen die topkwaliteit maken voor hoge prijzen, maar er zijn vooral duizenden kleine wijnhuizen en duivenverbouwers die hun druiven inleveren bij coöperaties. Lees hier meer over welke druiven er allemaal zijn in Piemonte en welke wijn ervan wordt gemaakt.

Nebbiolo

Nebbiolo is een druif die echt uit Piemonte komt. Het is een donkere, bijna zwarte druivensoort die geschikt is voor wijn die lang bewaard moet kunnen worden. Nebbiolo is ook aangeplant in andere gebieden, van Noord Italie tot in Sardinie. Maar, om het makkelijk te maken, daar heten deze druiven vaak anders! Nebbiolo werd in ieder geval al geteeld in de dertiende eeuw.

De naam Nebbiolo heeft wat te maken met mist/nevel. Maar het is in nevelen gehuld wat het nou precies is geweest. De druiven zijn soms een beetje 'mistig', het lijkt of er een laagje op ligt. Maar het kan ook zijn dat de late pluktijd er iets mee te maken heeft. Het is in de Langhe (streek van origine) dan vaak behoorlijk mistig. We weten het niet. Lost in the mist of times zullen we maar zeggen.

Deze wijn wordt er gemaakt van 100% Nebbiolo: Barbaresco, Barolo en Nebbiolo d'Alba. 


Moscato